Yıl 2018, Cilt 22, Sayı 3, Sayfalar 898 - 906 2018-06-01

Determination of the colorants in a beverage sample by chemometrıc methods using an ultraviolet spectrophotometer
Bir içecek numunesindeki renklendiricilerin ultraviyole spektrofotometri yöntemi ile elde edilen sonuçların kemometrik metotlar ile hesaplanması

Güzide Pekcan Ertokuş [1]

196 419

In this study, color materials in powdered beverage samples were determined by chemometric methods using and UV/VIS spectrophotometer. From the chemometric methods, the principal component regression  (PCR) and the partial least squares method (PLS) were successfully applied in the determination of the amount of sunset yellow and β-carotene contained in a powdered beverage. The results obtained with the help of applied chemometric methods are extremely fast, simple and reliable results.

 Bu çalışmada,  toz içecek örneğinde bulunan renk maddelerinin ultraviyole spektrofotometrisi yöntemi ile elde edilen sonuçların kemometrik metotlar ile tayini gerçekleştirilmiştir. Kemometrik yöntemlerden, temel bileşen regresyonu yöntemi (PCR) ve kısmi en küçük kareler yöntemi (PLS), bir toz içecek içerisinde bulunan  sunset yellow ve β-karotenin miktar tayininde başarı ile uygulanmıştır. Uygulanan kemometrik yöntemler yardımıyla elde edilen sonuçlar son derece hızlı, basit  ve güvenilir sonuçlardır.

  • [1] Saldamlı, İ., (1998) “ Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları”, 520s, Ankara. [2] Yongnian, N., Gong, X., (1997) “Simultaneous spectrophotometric determination of mixtures of food colorants”, Analytica Chimica Acta, 354, 163-171.
  • [3] Aktaş, AH., Karagöz, SG.,(2016) “Application of independent component analysis, principal component regressio and partial least squares methodologies for the simultaneous potentiometric titration of some amino acids” , RSC Advances, DOI: 10.1039/C6RA09773A, 2016, 6,.69902-69908.
  • [4] Berzas Nevado, J.J., Rodríguez Flores, J., Guiberteau Cabanillas, C., Villaseñor Llerena, M.J., Contento Salcedo, A., (1998) “Resolution of ternary mixtures of tartrazin, sunset yellow and ponso 4R by derivative spectrophotometric ratio spectrum-zero crossing method in commercial foods”, Talanta, 46, 933-942.
  • [5] Dinç, E., (2007) “Kemometri Çok Değişkenli Kalibrasyon Yöntemleri”, 27(1), 61-92. [6] Liao, L., Yang, J., Yuan, J., (2007) “Process Monitored Spectrophotometric Titration Coupled With Chemometrics For Simultaneous Determination Of Mixtures Of Weak Acids”, Analytica Chimica Acta, 591, 123-131. [7] Hemmateenejad, B., Akhond, M., Samari, F., (2007) “A Comparative Study Between PCR And PLS In Simultaneous Spectrophotometric Determination of Diphenylamine, Aniline And Phenol: Effect Of Wavelength Selection”, Spectrochimica Acta Part A, Molecular And Biomolecular Spectroscopy, 67, 958-965.
  • [8] Afkhami, A., Sarlak, N., Zarei, A.R., (2007) “Simultaneous Kinetic Spectrophotometric Determination Of Cyanide And Thiocyanate Using The Partial Least Squares (PLS) Regression”, Talanta, 71, 893-899.
  • [9] Yongnian, N., Zhang, G., Kokot, S.,(2005) “Simultaneous Spectrophotometric Determination Of Maltol, Ethyl Maltol, Vanillin, Ethyl Vanillin In Foods By Multivariative Calibration And Artificial Neural Networks”,Food Chemistry, 89, 465-473.
  • [10] Dinç,E., (2009) “Kemometrik İşlem ve Yöntemlerin Analitik Kimyadaki Tipik Uygulamaları,Uygulamaları”,KemometriYaz Okulu Notları, 13-17.
  • [11] Kaba, A., Aktaş A.H., (2014) “Çeşitli ligandları kullanarak Fe3+, Al3+ ve Cu2+ nin bir arada spektrofotometrik tayinleri için yöntem geliştirilmesi ve elde edilen verilerin en küçük kareler kalibrasyon yöntemi (PLS) ve temel bileşen regresyon (PCR) yöntemi ile değerlendirilmesi”, SAUFBE, Cilt 18, Sayı 1, s. 71-79.
  • [12] Aktaş AH, Mutlutürk B., (2014) “Demir ve alüminyumun doğal sularda UV spektrofotometrik tayini için yöntem geliştirilmesi ve elde edilen verilerin kemometrik kalibrasyon yöntemleriyle değerlendirilmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 18(3) 52-59.
Konular Kimya ve Kimya Mühendisliği
Yayımlanma Tarihi Haziran 2018
Dergi Bölümü Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yazar: Güzide Pekcan Ertokuş
Kurum: SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Bibtex @araştırma makalesi { saufenbilder312079, journal = {Sakarya University Journal of Science}, issn = {1301-4048}, eissn = {2147-835X}, address = {Sakarya Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {22}, pages = {898 - 906}, doi = {10.16984/saufenbilder.312079}, title = {Determination of the colorants in a beverage sample by chemometrıc methods using an ultraviolet spectrophotometer}, key = {cite}, author = {Pekcan Ertokuş, Güzide} }
APA Pekcan Ertokuş, G . (2018). Determination of the colorants in a beverage sample by chemometrıc methods using an ultraviolet spectrophotometer. Sakarya University Journal of Science, 22 (3), 898-906. DOI: 10.16984/saufenbilder.312079
MLA Pekcan Ertokuş, G . "Determination of the colorants in a beverage sample by chemometrıc methods using an ultraviolet spectrophotometer". Sakarya University Journal of Science 22 (2018): 898-906 <http://www.saujs.sakarya.edu.tr/issue/30828/312079>
Chicago Pekcan Ertokuş, G . "Determination of the colorants in a beverage sample by chemometrıc methods using an ultraviolet spectrophotometer". Sakarya University Journal of Science 22 (2018): 898-906
RIS TY - JOUR T1 - Determination of the colorants in a beverage sample by chemometrıc methods using an ultraviolet spectrophotometer AU - Güzide Pekcan Ertokuş Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.16984/saufenbilder.312079 DO - 10.16984/saufenbilder.312079 T2 - Sakarya University Journal of Science JF - Journal JO - JOR SP - 898 EP - 906 VL - 22 IS - 3 SN - 1301-4048-2147-835X M3 - doi: 10.16984/saufenbilder.312079 UR - http://dx.doi.org/10.16984/saufenbilder.312079 Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Sakarya University Journal of Science Determination of the colorants in a beverage sample by chemometrıc methods using an ultraviolet spectrophotometer %A Güzide Pekcan Ertokuş %T Determination of the colorants in a beverage sample by chemometrıc methods using an ultraviolet spectrophotometer %D 2018 %J Sakarya University Journal of Science %P 1301-4048-2147-835X %V 22 %N 3 %R doi: 10.16984/saufenbilder.312079 %U 10.16984/saufenbilder.312079
ISNAD Pekcan Ertokuş, Güzide . "Bir içecek numunesindeki renklendiricilerin ultraviyole spektrofotometri yöntemi ile elde edilen sonuçların kemometrik metotlar ile hesaplanması". Sakarya University Journal of Science 22 / 3 (Haziran 2018): 898-906. http://dx.doi.org/10.16984/saufenbilder.312079