Year 2012, Volume 16, Issue 2, Pages 99 - 105 2012-08-01

An experimental investigation on heat transfer for different parameters in centripetally located boiling agitation vessels
Merkezcil karıştırıcılı kaynatma tanklarında ısı geçişinin farklı parametreler için deneysel incelenmesi

Ufuk Durmaz [1] , Mustafa Özdemir [2]

209 794

In this study, the effects of blade size, agitation speed and the gap between the blade and the bottom surface on heat transfer rate in centripetally located boiling agitation vessels are aimed to investigate by experimentally. Aqueous sugar solutions at constant pressure and different temperatures were used for boiling experiments. The experiments were performed using 3 different agitator speeds, 2 different gaps and 3 different sized blades. It was seen that the heat transfer rate is depending on sugar concentration, agitator speed and the gap. Also, the process time and the capacity variations depending on the radius for boiling vessels were examined for the half-sphere heating surface.
  • Holven A.L., "Sucrose solutions: influence of pressure on boiling point elevation", Ind Eng Chem, 28 abr., 452-455, 1936.
  • Perez A.M, Macedo E.A., "A modified UNIFAC model forthe calculation of thermodynamic properties of aqueous and non-aqueous solutions containing sugar", Fluid Phase Equilib, 139-474, 1997.
  • Triveni B., Vishwanadham B., Venkateshwar S., "Studies on heat transfer to Newtonian and non- Newtonian fluids in agitated vessel", Heat and Mass Transfer, 44, 1281-1288, 2008.
  • Lakghomi B., Kolahchian E., Jalali A., Ferhadi F., "Coil and Jacket's Effects on Internal Flow Behavior and Heat Transfer in Stirred Tanks", Wordl Acedemy of Science, Engineering and Technology 24, 147-151, 2006.
  • Kawase Y., Hoshino M., Takahashi T., "Non Newtonian laminar boundary layer heat transfer in stirred tanks" Heat and Mass Transfer, n. 38, p. 679- 686, 2002.
  • Kays W.M., Crawford M. E., Weigand B., "Convective heat and mass transfer", 4th edition, Boston: McGraw- Hill, 2005.
  • Rohsenow, W. M., "A method of correlating heat transfer data for surface boiling of liquids", Trans ASME, 74, 969-976, 1952.
  • Nukiyama, S., "The maximum and minimum values of heat Q transmitted from metal to boiling water under atmosferic pressure", J Jpn Soc Mech Eng, 37, 367- 374, 1934.
  • Özdemir M., Pehlivan H., "Prediction of the boiling temprerature and heat flux in sugar-water solutions under pool boiling conditions", Heat and Mass Transfer, 44, 827-833, 2008.
  • Hahne E., Barthau G., "Heat transfer and nucleation in pool boiling" International J Therm Sci, n. 45, p. 209- 216, 2006.
  • Kotthoff S, Gorenflo D., Danger E., Luke A., "Heat transfer and bubble formation in pool boiling:effect of basic surface modification for heat transfer enhancement", Int J Therm Sci, 45, 217-236, 2006.
  • Jeschar R., Alt R., Specht E., "Grundlagen der Warmeübertragung", Goslar, 1990.
Primary Language tr
Subjects Engineering
Published Date Ağustos
Journal Section Research Articles
Authors

Author: Ufuk Durmaz

Author: Mustafa Özdemir

Dates

Publication Date: August 1, 2012

Bibtex @research article { saufenbilder220594, journal = {Sakarya University Journal of Science}, issn = {1301-4048}, eissn = {2147-835X}, address = {Sakarya University}, year = {2012}, volume = {16}, pages = {99 - 105}, doi = {10.16984/saufbed.65625}, title = {Merkezcil karıştırıcılı kaynatma tanklarında ısı geçişinin farklı parametreler için deneysel incelenmesi}, key = {cite}, author = {Durmaz, Ufuk and Özdemir, Mustafa} }
APA Durmaz, U , Özdemir, M . (2012). Merkezcil karıştırıcılı kaynatma tanklarında ısı geçişinin farklı parametreler için deneysel incelenmesi. Sakarya University Journal of Science, 16 (2), 99-105. Retrieved from http://www.saujs.sakarya.edu.tr/issue/20672/220594
MLA Durmaz, U , Özdemir, M . "Merkezcil karıştırıcılı kaynatma tanklarında ısı geçişinin farklı parametreler için deneysel incelenmesi". Sakarya University Journal of Science 16 (2012): 99-105 <http://www.saujs.sakarya.edu.tr/issue/20672/220594>
Chicago Durmaz, U , Özdemir, M . "Merkezcil karıştırıcılı kaynatma tanklarında ısı geçişinin farklı parametreler için deneysel incelenmesi". Sakarya University Journal of Science 16 (2012): 99-105
RIS TY - JOUR T1 - Merkezcil karıştırıcılı kaynatma tanklarında ısı geçişinin farklı parametreler için deneysel incelenmesi AU - Ufuk Durmaz , Mustafa Özdemir Y1 - 2012 PY - 2012 N1 - DO - T2 - Sakarya University Journal of Science JF - Journal JO - JOR SP - 99 EP - 105 VL - 16 IS - 2 SN - 1301-4048-2147-835X M3 - UR - Y2 - 2012 ER -
EndNote %0 Sakarya University Journal of Science Merkezcil karıştırıcılı kaynatma tanklarında ısı geçişinin farklı parametreler için deneysel incelenmesi %A Ufuk Durmaz , Mustafa Özdemir %T Merkezcil karıştırıcılı kaynatma tanklarında ısı geçişinin farklı parametreler için deneysel incelenmesi %D 2012 %J Sakarya University Journal of Science %P 1301-4048-2147-835X %V 16 %N 2 %R %U
ISNAD Durmaz, Ufuk , Özdemir, Mustafa . "Merkezcil karıştırıcılı kaynatma tanklarında ısı geçişinin farklı parametreler için deneysel incelenmesi". Sakarya University Journal of Science 16 / 2 (August 2012): 99-105.
AMA Durmaz U , Özdemir M . Merkezcil karıştırıcılı kaynatma tanklarında ısı geçişinin farklı parametreler için deneysel incelenmesi. SAUJS. 2012; 16(2): 99-105.
Vancouver Durmaz U , Özdemir M . Merkezcil karıştırıcılı kaynatma tanklarında ısı geçişinin farklı parametreler için deneysel incelenmesi. Sakarya University Journal of Science. 2012; 16(2): 105-99.